През първото тримесечие на 2024 г. са поставени стикери на 1755 излезли от употреба автомобили в София

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столична община, които отговарят на критериите за излязло от употреба моторно превозно средство. Това отчитат данните на комисията от екипи на Столичен инспекторат и служители на съответните районни администрации на територията на Столична община.

За тези автомобили тече тримесечен предупредителен срок, в който трябва да се предприемат действия по преместването, или собствениците им сами да ги предадат за рециклиране. Ако след този период не бъдат взети мерки по доброволно премахване на колите, се пристъпва към принудително репатриране, което се извършва на площадки за разкомплектоване.

Голям дял от установените коли не са със софийска регистрация, което обаче не е предпоставка за забавяне на процедурата. Тя се прилага по един и същи начин за всички установени излезли от употреба автомобили, независимо от регистрацията. Принудително преместените коли на площадки за разкомплектоване през същия отчетен период са 160. Най-голям брой стикирани и преместени негодни за употреба коли са в районите: ?Люлин“, ?Красно село“, Младост“, ?Изгрев“, ?Искър“, ?Слатина“ и ?Илинден“. Напомняме на собствениците на тези превозни средства да не чакат административната мярка, а да инициират сами преместване на превозните средства. Изоставени на обществени места, колите често пречат на комуналните дейности по чистота, свободното преминаване на пешеходци или стават обект на замърсяване.

23.04.2024