Кметът на София Васил Терзиев проведе среща с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" във връзка с исканията на синдикатите за увеличаване на възнагражденията в градския транспорт

Кметът на София Васил Терзиев се срещна с представители на синдикатите във връзка с исканията им за увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт. На срещата присъстваха лидерът на КНСБ – Пламен Димитров, председателят на Федерация Транспортни работници ?Подкрепа” Иван Кирилов, Ваня Григорова, както и изпълнителните директори на дружествата ?Столичен автотранспорт“ – Слав Монов, ?Столичен електротранспорт“ – Евгени Ганчев, ?Метрополитен“ – проф. Стоян Братоев и "Център за градска мобилност" – Димитър Дилчев. На срещата присъства и Иван Николов, директор на дирекция ?Транспорт“ към Столичната община.

От КНСБ настояват за 15% увеличение. Според Пламен Димитров това ще е около 30 млн. лв. от бюджета на държавата за градския транспорт в София, а допълнително за страната – още 7 млн. лв. По думите му е необходимо да се убеди държавата, за да има общо разбиране и да се гарантира работата на градския транспорт. Според КТ "Подкрепа", увеличението трябва да е двойно, тъй като към момента инфлацията е изяла предишните увеличения.

“Ще проведа разговори с министър Василев и ще обсъдим какви са възможностите за подкрепа на възнагражденията на работещите в транспорта от държавния бюджет” – каза кметът Терзиев.

Ваня Григорова също настоя за увеличение на заплатите на работещите и обърна специално внимание на необходимостта от подписване на нов колективен трудов договор със ?Столичния автотранспорт“.

?Столичният автотранспорт“ продължава преговорите за колективния трудов договор, който изтича на 16 декември. Ще водим разговори и ще постигнем споразумение за доходите на работещите" – заяви Слав Монов.

До момента Столичната община е изпълнила поетия ангажимент за тригодишна програма, с която бяха увеличени заплатите на всички работещи в градския транспорт с 10%. През 2023 г. заплатите на работещите бяха увеличени двукратно по 150 лв. върху основната заплата, с което към  м. октомври увеличението на заплатите на водачите е над 20%.

 

 

13.12.2023