Кметът Терзиев поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в София

"С писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство поисках да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София. Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на защита им е бил отнет." Това заяви кметът на Столичната община Васил Терзиев чрез фейсбук.
Някои от сградите са знакови, познати на всички софиянци – като кооперация ?Царевец“ на Орлов мост, а други – малки архитектурни бижута, разположени в кварталните улици.

Само в периода от 2000 г. досега е отнет статутът на повече от 100 сгради. Подобни ?кампании“ е имало и преди тази дата – основно през 1988 и 1993 г. За съжаление голяма част от тези сгради са премахнати, преустроени и надстроени, обновени или санирани, поради което са загубили своите качества.
Преди близо два месеца кметът Терзиев посочи, че ще се опитаме да се погрижим за 250 сгради паметници на културата, които са в лошо състояние. Началото беше поставено с емблематичния хотел ?Париж“, намиращ се на бул. ?Княгиня Мария-Луиза".

През март т.г. са подадени писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за преразглеждане на становищата за още три сгради в центъра в града - на ул. ?Любен Каравелов“ 34, на ул. ?Мизия“ 9 и ул. ?Стара планина“ 9.

"Освен тези сгради в последните години от Столична община е поискано предоставяне или възстановяване на статута на недвижими културни ценности на още десетина сгради. За част от тях са започнали производства в Националния институт за недвижимо културно наследство, но е приключило само едно – за къщата на Шапкарева на бул. ?Ген. Скобелев“ № 18, като впоследствие заповедта на министъра на културата за деклариране на недвижимата културна ценност е отменена от съда.
Вярвам, че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния им вид и да се използват. И да помогнат за превръщането на София в град, който помни и се грижи за историческите си ценности" – заяви кметът Терзиев.
 

 

20.04.2024