Иван Василев: Очакваме в края на май да приключат строителните дейности по бул. ?Филип Кутев“

?Строителните дейности се извършват в срок и очаквам в края на месец май да бъде изградена отсечката от южното платно на булевард ?Филип Кутев“ –  от бул. ?Черни връх“ до ул. ?Сребърна“. От следващата седмица започва поетапно изграждане и на BUS лентата и велоалеята в северната част на булеварда." Това заяви заместник-кметът на София Иван Василев, който заедно с общинския съветник Борис Бонев провери изпълнението на строителните дейности. "По бул. “Филип Кутев“ се изгражда и LED енергоспестяващо осветление. То ще подобри цялостно условията на движение, както и ще допринесе за спестяването на финансов ресурс. Работата ще продължи със засаждането на над 120 дървета по тротоарите" – допълни още Иван Василев.

След реконструкцията на участъка булевардът ще има 2 активни ленти в посока, велоалеи, ВUS ленти и широки тротоари. Проектът включва нови инженерни мрежи и подземни комуникации, нови водопроводи и канализация. Изпълнител на строителните дейности е ?ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД.

?И аз искам да благодаря на всички замесени в проекта. Виждаме, че тук проблеми с качеството няма, което досега беше сравнителна рядкост в Столична община, – каза общинският съветник Борис Бонев. – Прави впечатление, че по средата на булеварда има оставено място. Това е трасе за бъдещия рингов трамвай на София, който трябва да свърже някои от най-големите и натоварени булеварди и гъстонаселените райони в южните квартали на София, които към този момент не са добре обслужени с градски транспорт" – допълни още той.
"С помощта на зам.-кмета Иван Василев и зам.- кмета по транспорт Илиян Павлов разработваме заданието за проектирането на този трамвай. Нашата амбиция и амбицията на кмета Васил Терзиев е в този мандат да започне изграждането на ринговия трамвай на София и дори части от него да бъдат завършени още до края на 2027 г. С подобен тип реализация на отдавна отлагани проекти за изграждане на ринговите булеварди, които извеждат трафика от центъра, изпълняваме предизборните си програма и подобряваме условията за живот" – каза още Борис Бонев.

Иван Василев информира, че освен по бул. “Филип Кутев“ продължава и изграждането на бул. ?Тодор Каблешков“, където има няколко предизвикателства, по чието отстраняване се работи. Работи се и по бул. ?Рожен“, връзките със Северната скоростна тангента, както и по етажни паркинги и изграждането на тротоари.