Василена е 47-ото бебе, родено по Програма "Инвитро" на Столичната община

Василена е 47-ото бебе, родено след участие на родителите в Програмата на Столична община за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки.
Момиченцето се роди с мерки 3050 гр и 50 см. Тя е второто дете в семейството, което има 6-годишно момченце, също родено с помощта на донорска яйцеклетка.

Ето какво написа майката на Василена:
"На първо място искам да благодаря на жената, която е дарила частица от себе си и помогна да се случи това чудо. Тя ни дари не само яйцеклетка, но и безкрайна любов и щастие. Благодарим на Фондация "Майки за донорството", че финансира реализирането на донорската процедура, и на Столичната община и тяхната Донорска програма, за която бяхме одобрени миналата година.“

Василена се е родила благодарение на работата на д-р Георги Стаменов и екипа на болница МБАЛ "Надежда".
До момента Столичната община има информация, че след участие в Програмата са родени общо 18 момичета и 29 момчета.
Столичната община създаде Програма за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми през 2015 г. Тя е подкрепена от организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе".

От 2022 г. Столичната община вече финансира до два инвитро опита с донорски яйцеклетки на всяка двойка, която е одобрена от комисията от лекари, специалисти и общински съветници.
Подробности за Програмата и кандидатстването по нея може да намерите на страницата на Столична община.

11.01.2024